Седмо по реду, а по први пут у званичном календару Министарства просвете, такмичење „Галаксија КУП“ одржано је 25. марта 2023. године у Школском центру „Никола Тесла“ у Вршцу.

На такмичењу је презентован је 21 рад ученика и ученица из 14 средњих школа.

Радове ученика оцењивао је стручни жири који су чинили:

  • проф. др Данијел Данковић – редовни професор Електронског факултета у Ниш,
  • проф. др Калман Бабковић – ванредни професор на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације Факултета техничких наука Нови Сад,
  • проф. др Иван Мезеи – ванредни професор на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације Факултета техничких наука Нови Сад,
  • Милош Марјановић – асистент на Електронском факултету у Нишу,
  • Радослав Карајовић – менаџер за континуирана побољшања и иновације – компанија „CONTINENTAL“ Нови Сад,
  • Никола Стојисављевић – компанија „Биро плус“.

Жири је за три првонаграђена рада изабрао:

  1. Делта робот – рад ученика Прве техничке школе из Крагујевца,
  2. Рукавица за превођење знаковног језика у текстуални формат – рад ученика ЕТШ „Мија Станимировић“ из Ниша,
  3. Модуларни UGV робот „Scorpion“ – рад ученика ЕТШ „Никола Тесла“ из Ниша.

Такмичење је окупљеним наставницима и присутним стручњацима из ове области било и прилика да одрже округли сто са темом: „Искуства у настави предмета Микроконтролери и микрорачунари у електротехничким школама”. Поред наставника и директора школа из Србије, учешће су узели и гости из Школског центра „Крањ“ из Словеније као и представници два универзитета из Румуније, Универзитетског центра из Решице – Универзитет “Babes Bojyai” и Универзитета “Политехника” из Темишвара.

Генрални покровитељ овогодишњег такмичења била је компанија „CONTINENTAL“ Нови Сад, којој се захваљујемо на несебичној подршци у реализацији такмичења.

Такмичарима се бираним речима помоћу снимљене видео поруке обратио и господин Воја Антонић, творац првог Југословенског рачунара „Галаксија”.
Честитамо освајачима награда, осталим учесницима се захваљујемо на учешћу а наставницма, запосленима и ученицима Школског центра „Никола Тесла“ у Вршцу се захваљујемо на указаном гостопримству.