21.12.2018. године преминуо је Александар Вељковић, бивши председник Заједнице електротехничких школа Србије, дипломирани електротехнички инжењер, професор и бивши директор Електротехничке школе „Мија Станимировић“ у Нишу. Човек огромне енергије и ентузијазма, оставио је немерљив траг у раду Заједнице електротехничких школа Србије и ЕТШ „Мија Станимировић“.

Александар Вељковић рођен је 16.02.1953. године у Алексинцу. Прва три разреда основне школе завршио је у Суботинцу (село у општини Алексинац). По доласку у Ниш  четврти разред и основну школу завршава у 1968. године у ОШ „Коле Рашић“. Након завршетка Гимназије „Светозар Марковић“ уписује и завршава Електронски факултет у Нишу на смеру Примењене електронике.

Радни век отпочео је у Машинској индустрији Ниш где је радио до 1988. године када је прешао у ЕТШ „Мија Станимировић“ у Нишу где је до 2002. године радио као наставник електрогрупе предмета . Те године изабран је за директора школе и на тој функцији је у четвртом мандату завршио свој радни век.

Био је један од иницијатора увођења нових образовних профила у подручју рада електоротехника (електротехничар за електронику на возилима, електротехничар мултимедије, администратор рачунарских мрежа, електортехничар информационих технологија).

У периоду док је био на челу школе, ЕТШ „Мија Станимировић“ је за изузетна достигнућа у области образовања добила Светосавску награду коју додељује Министарство просвете Републике Србије.

Свој немерљив допринос у раду Заједнице електротехничких школа Србије дао је као потпреседник Заједнице у два мандата и председник Заједнице од 2015-2018. године.